Aliki Bendzovski

Ålder: 45 år.
Familj: Maken Peter, döttrarna Isabella 22 år, Klaudia 19 år och Alexandra 17 år.
Bor: Lomma.
Gör: Driver Ladies’ Secrets som säljer mensskydd/intimprodukter på postorder.
Fritidsintressen: Gymmaskiner för ryggens skull och dans som har följt henne genom livet sedan lektionerna på Bendixsens dansskola i Köpenhamn.

Ladies’ Secrets gör skillnad!

För varje köp skänker de 1 kr till ActionAid och deras arbete med att hjälpa utsatta flickor i tredje världen. Grundaren och VD Aliki Bendzovski berättar nedan om hur och varför hon valt att jobba med Ladies Secrets som hon gör!

Det finns företag som startas för att sälja prylar, och så finns det företag som vill bidra till en bättre värld genom sin affärsverksamhet. Med Ladies’ Secrets är det så. Och historien börjar på 1960-talet i en liten by i Makedonien, byn Bitola. Där föddes Aliki Bendzovski i en familj med svåra livsomständigheter. Elva personer delade på ett rum och kök, maten var knapp och drömmen om ett bättre liv ständigt närvarande. Uppväxten skulle komma att präglas av skilsmässa från mamman, hårt arbete och stark empati för utsatta människor. Ladies’ Secrets är ingen önskedröm, det är resultatet av en liten flickas barndom. Nedan följer en intervju med Ladies’s Secrets grundare och delägare Aliki Bendzovski, där hon berättar om de erfarenheter som påverkat och styrt hennes val i livet och starten av Ladies’ Secrets.

DU SKILJDES FRÅN DIN MAMMA, BERÄTTA.

”När jag var två år beslutade mina föräldrar sig för att flytta till Köpenhamn för att starta ett nytt liv. Jag och min syster fick stanna hos farmor och farfar. Det var ett svårt uppbrott. Trygghet för mig blev den äldre generationen, vilket jag än idag känner väldigt starkt. I ett år levde vi utan föräldrar innan det blev dags att återförenas i Danmark. Det var en obeskrivlig känsla att få vara hos mamma igen, en stor lättnad. Upplevelsen att bli lämnad är ett ångestfyllt minne som gör mig väldigt känslig för utsatta barn.”

HUR HAR DIN MAMMA PRÄGLAT DIG?

”Mamma var familjens räddning, vår kämpe som fick livet att fungera. Pappa var borta mycket, men när han kom hem upplevde jag mest bråk och skrik. Han spelade bort familjens pengar. Det gör ont att tänka på mammas situation, hur hon jobbade tvåskift på en fabrik och städade för att vi inte skulle hamna på gatan. Hon tog allt ansvar och bet ihop även när livet spottade på henne. Hennes drivkraft, styrka och mod har självklart präglat mig. Hon var ju mitt allt.”

DU ARBETADE REDAN SOM SJUÅRING, VARFÖR?

”Mamma behövde hjälp och jag tyckte så synd om henne. Jag tänkte inte på att det var jobbigt, det var som det var. Varje dag efter skolan följde jag med och städade privata villor, trappor och bageriet nedanför vår lägenhet. När jag var 11 år blev jag anställd med kontrakt och tjänade 12 kr i timmen. Som vuxen förstår jag inte hur jag orkade. Ofta var jag inte i säng förrän bortåt elva, och då somnade jag med kläderna på. Skolan klarade jag på något märkligt sätt, trots att jag aldrig hade möjlighet att läsa läxor. Det var som en enorm överlevnadsinstinkt.”

HUR HAR UPPVÄXTEN PÅVERKAT DITT YRKESVAL?

”För det första var det helt självklart att jag skulle utbilda mig, eftersom det ger bättre garanti för arbete. Och arbete är pengar som i sin tur gör att man klarar sig. Har man upplevt fattigdom vill man aldrig dit igen. Jag upptäckte tidigt att jag var en ”doer” så jag valde att läsa ekonomi och marknadsföring till civilekonom. Mitt första bolag startade jag som 18 åring då jag öppnade butiken Lilla Kajs Barnkläder i Borås. För det andra bär jag med mig mycket starka känslor för kvinnor som bli utnyttjade, är tvungna att foga sig och ta ansvar även när de själva inte orkar. På vartenda bolag jag arbetat har jag därför kämpat för och ofta fått igenom ekonomisk support till välgörenhetsorganisationer. Samtidigt har jag under alla år funderat på hur jag skulle kunna kombinera ett eget bolag med att hjälpa kvinnor och barn.”

PÅ VILKET SÄTT ÄR LADIES’ SECRETS ETT HJÄLPANDE FÖRETAG?

”Ladies’ Secrets säljer produkter som varje kvinna, rik eller fattig, förstår värdet av. Vi behöver intimprodukter för att fungera i vardagen, i skolan och på våra arbeten. De flesta kvinnor har också upplevt känslan att sakna intimprodukter när behov uppstår, då får vi panik. Ladies’ Secret ordnar så kvinnor alltid har intimprodukter hemma och inte behöver stressa till närbutiken. Genom att skänka 1 krona för varje köp till ActionAid får utsatta flickor och kvinnor både ekonomiskt stöd och tillgång till intimprodukter. Vi kvinnor vill gärna hjälpa varandra med kvinnliga angelägenheter. Via oss har alla kvinnor råd att hjälpa. 1 krona blir snabbt en stor summa, eftersom vi alla behöver produkterna om och om igen under stor del av vårt liv. När många ger lite blir hjälpen stor och effektfull.

NI SKÄNKER 1 KR PÅ VARJE PRODUKT FRÅN START. HUR FUNGERAR DET?

”Det är ett beslut med hjärtat. Jag går från en mycket framgångsrik karriär som chef inom marknad och försäljning, och hade kunnat fortsätta på den banan. Det är definitivt ett hjärtats val. Jag och min kompanjon Kerstin Holm delar denna vision. Vi satsar fullt ut och skänker redan från start 1 kr till ActionAid på varje köp. Vi vet att Ladies’ Secrets kommer att göra skillnad för så många kvinnor.

VARFÖR TROR DU ATT LADIES’ SECRETS LYCKAS?

”Bolaget ägs och drivs av mig och Kerstin Holm. Jag har lång erfarenhet av direkt marknadsföring och internetförsäljning. Som anställd har jag drivit flera liknande projekt med framgång. Kerstin har under många år drivit företag i USA och är mentor för flera företag som ägs av kvinnor. Vi delar samma starka drivkraft att stötta kvinnor och ge dem förutsättningar att leva ett bra liv. Denna drivkraft i kombination med vår erfarenhet, bra produkter och kundnyttan kommer att göra Ladies’ Secrets framgångsrikt.”

OM DU SKULLE SAMMANFATTA LADIES’S SECRETS, HUR LÅTER DET DÅ?

”Ett bolag som banar väg för ett nytt sätt att tänka. När jag köper något viktigt för mig själv, gör jag samtidigt en viktig insats för någon annan. Vi vill få fler att upptäcka glädjen att bidra till en bättre värld. Ladies’ Secrets är ett sätt att göra skillnad.”

 

Av: Charlotte Josefsson
http://spotlife.se

Charlotte "glitzy" Josefsson, 29 år. Chefredaktör och bloggare för Spotlife.se.